flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

« Нове в кримінальному законодавстві»

25 квітня 2013, 11:18

19 листопада 2012 р. набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України ( далі –КПК України), ухвалений Верховною Радою України 13 квітня 2012 року.

         Основним завданням кримінального судочинства є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден не винуватий не був обвинувачений або засуджений і жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу.

          Однією з новацій нового КПК України є суттєве розширення функцій суду щодо контролю за дотриманням прав і свобод сторін кримінального провадження під час досудового розслідування, а також запровадження з цією метою і слідчого судді, як особи, яка спеціально уповноважується на здійснення такого контролю.

Слідчий суддя - одна з найбільш революційних новел КПК. Після запропонованих новим КПК змін суд взагалі набуває першорядного значення, і цілком природно, що слідчий суддя стає однією з ключових фігур у кримінальному процесі. Особливо на стадії досудового слідства. Адже більшість питань вирішується не прокурором або слідчим, а саме слідчим суддею за участю сторони захисту.

Відтепер усі слідчі дії, пов’язані з обмеженням прав і свобод громадян, контролюються слідчим суддею. Раніше слідчий виносив постанови про проведення тих же обшуків, виїмок, ексгумації трупа, про накладення арешту на кореспонденцію, і т.д., і ці дії не передбачали процедури оскарження та захисту від зловживань. Після набрання кодексом чинності подібні питання вирішуються в судовому засіданні –за присутності всіх сторін. Особи,  відносно яких проводитимуться ці дії , отримають право оскаржити їх.

      Кримінально-процесуальний кодекс України містить чимало нововедень.

       Найбільш прогресивним положенням підписаного документу є спроба зрівняти права захисту та обвинувачення у кримінальному процесі. Передбачено, що після закінчення досудового слідства прокурор зобов’язаний повідомити про це підозрюваного, його захисника та надати доступ до всіх матеріалів зібраних під час його проведення. У разі порушення даної норми , суд не братиме до уваги матеріали, що не були невідкриті захиснику та підозрюваному в порядку передбаченому законом. Таким чином, кожна із сторін має рівні можливості в доведенні перед судом винності або невинності особи у вчиненні злочину.

Ще одним плюсом нового Закону є спрощення бюрократичних процедур. Стадія порушення кримінальної справи скасовується, а замість неї вводиться Єдиний реєстр досудових розслідувань, до якого вноситимуться усі повідомлення про кримінальні правопорушення. Ведення даного Реєстру повністю скасовує можливість відмови реєстрації звернення громадянина правоохоронними органами за надуманими причинами. Ліквідовується також можливість повернення справи судом на додаткове розслідування.

       Новим для українського правосуддя стане і суд присяжних, який братиме участь у розгляді справ з особливо тяжких злочинів.

Також новим КПК веденні нові системи запобіжних заходів: особисте зобов’язання, особиста порука, застава, домашній арешт і тримання під вартою. Тримання під вартою визнано винятковим заходом, який застосовуватиметься лише у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш мяких запобіжних заходів не зможе  запобігти ризикам провадження по кримінальній справі, передбачених Законом.

            Новий КПК застосовує у своєму тексті також поняття « кримінальний проступок» - правопорушення невеликої тяжкості, що не становить серйозної загрози для суспільства, і основне покарання за яке передбачає штраф.

            Поява в кримінальному процесі можливості укладати угоди між прокурором та обвинувачуваним про визнання винуватості та угоди про примирення між потерпілим та обвинувачуваним, що дасть змогу скоротити час кримінального провадження, оскільки одразу після досягнення угоди обвинувальний акт з підписаною сторонами угодою невідкладно надсилається до суду.

            Прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України потягло безліч змін до низки нормативних актів України, що знайшли своє відображення у Законі №4652- VІ від 13.04.2012 р. 

            Втім не дивлячись на всі складності, варто висловити впевненість, що напрямок реформування кримінального процесу, окреслений новим КПК, є вірним, й функції суду щодо контролю за законністю ведення досудового розслідування будуть і надалі розширюватися.