flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стаття про надання державним службовцям cлужбового житла

15 серпня 2012, 10:10

«Уряд подбав про надання державним службовцям службового житла».

 

      Уряд на своєму засіданні ухвалив документ, що сприятиме вирішенню житлових питань держслужбовців , які змушені проживати в інших населених пунктах у зв’язку із тимчасовим переведенням їх на іншу посаду.

       Постанова Кабінетів Міністрів України від 18 липня 2012 року №681 « Про надання державним службовцям службового житла» , а також компенсації витрат на проживання та інших витрат у зв’язку з  тимчасовим переведенням на іншу посаду державної служби до іншого населеного пункт « розроблена Нацдержслужбою України з метою реалізації Закону України від 17 листопада 2011 року №4050-VІ  « Про державну службу».

Прийнятою постановою затверджено Порядок надання службового житла державним службовцям та Порядок надання державним службовцям у зв’язку з тимчасовим переведенням на іншу посаду державної служби до іншого населеного пункту службового житла або компенсації витрат на проживання та інших витрат.

Порядок надання службового житла державним службовцям визначає умови та механізм надання державному службовцю житла на час виконання ним службових обов’язків. На відмінну від старого порядку надання службового житла , що діє з 1988 року , новий дає право отримати службове житло всім державним- службовцям». Службове житло , відповідно до Порядку, є службове жиле приміщення державної або комунальної форм власності  ( квартири в жилих будинках квартирного типу різної поверховості , житлові будинки садибного типу, кімнати у гуртожитках , номери у готелях та інше жиле приміщення, що відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам). Основними суб’єктами відносин є суб’єкт призначення , державні службовці та виконавчі органи місцевого самоврядування. Згідно з Порядком, фонд службового житла формується за рахунок державної та комунальної форм власності .

       «Службове жиле приміщення надається державному службовцю, місце проживання якого зареєстроване в іншому населеному пункті, ніж той , у якому розташоване його місце роботи. Службове жиле приміщення не надається, якщо державний службовець чи члени його сімї мають у своїй власності житло в населеному пункті, де знаходиться місце роботи».

Окрім того, Порядок визначає обставини, за яких державний службовець та члени його сімї зобов’язані звільнити займане ними службове жиле приміщення без надання їм іншого жилого приміщення. «До таких належить одержання або придбання житла для постійного проживання у населеному пункті в якому він працює, а бож-припинення трудових відносин із суб’єктом призначення. У разі відмови звільнити службове жиле приміщення виселення проводиться в судовому порядку»,-.

Порядок надання державним службовцям – у зв’язку з тимчасовим  переведенням на іншу посаду державної служби до іншого населеного пункту- службового житла визначає механізм надання відповідного службового житла або компенсації витрат на проживання з урахуванням їх сімейного стану та компенсації інших витрат, повязаних з переїздом до іншого населеного пункту.

«Дія цього порядку покликана захистити права та інтереси державних службовців, що тимчасово переводяться на іншу посаду державної служби до іншого населеного пункту , а як результат , сприяти якісному та ефективному виконанню покладених на них завдань та функції.

 

ПОРЯДОК
присвоєння рангів державним службовцям

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 25 липня 2012 р. N 680

 

      1. Ранги присвоюються державним службовцям в індивідуальному порядку відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації з урахуванням оцінювання результатів службової діяльності.

     2. Ранги присвоюються державним службовцям одночасно з призначенням на посаду державної служби, а у разі встановлення випробування - після закінчення його строку.

Державному службовцю, який вперше призначається на посаду державної служби, присвоюється найнижчий ранг у межах відповідної підгрупи посад державної служби.

У разі повернення на державну службу, крім випадків призначення на посаду більш високої підгрупи, державному службовцю зберігається раніше присвоєний йому ранг.

   3. Державним службовцям, яким присвоєно ранг відповідно до Закону України від 16 грудня 1993 р. N 3723-XII "Про державну службу", присвоюється ранг у межах відповідної підгрупи, до якої належить посада, з урахуванням раніше присвоєного рангу і відпрацьованого часу на займаній посаді.

   4. Президент України присвоює 1 ранг державного службовця, крім рангів, що присвоюються керівникам апаратів вищих спеціалізованих судів, Верховного Суду України та їх заступникам, ранги яким присвоює Голова Державної судової адміністрації.

Інші ранги державним службовцям присвоюються суб'єктом призначення, крім випадків, передбачених законом.

 

    5. Черговий ранг у межах відповідної підгрупи посад державної служби присвоюється державному службовцю через кожні два роки роботи з урахуванням оцінювання результатів його службової діяльності.

У разі настання строку присвоєння чергового рангу державному службовцю, який не проходив оцінювання результатів службової діяльності у відповідному державному органі, враховується інформація про оцінювання результатів його службової діяльності з попереднього місця роботи, яка надається на запит служби персоналу.

У разі повернення державного службовця на державну службу черговий ранг державного службовця присвоюється йому через два роки з дня призначення на відповідну посаду державної служби.

Державним службовцям, які перебували у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, черговий ранг присвоюється через два роки після повернення на посаду державної служби.

      6. Протягом строку застосування дисциплінарного стягнення, а також протягом шести місяців з дня отримання державним службовцем негативної оцінки результатів службової діяльності черговий ранг державному службовцю не присвоюється. Такі періоди не зараховуються до строку, зазначеного в абзаці першому пункту 7 цього Порядку.

      7. За особливі досягнення в роботі або за виконання особливо відповідальних завдань державному службовцю може достроково присвоюватися черговий ранг у межах відповідної підгрупи посад. Дострокове присвоєння чергового рангу може здійснюватися не раніше ніж через рік після присвоєння попереднього рангу.

     8. Підставою для прийняття рішення про присвоєння чергового рангу, у тому числі достроково, є подання (клопотання) керівника, якому державний службовець підпорядкований безпосередньо, суб'єктові призначення.

Державному службовцю, який призначається на посаду більш високої групи та підгрупи і має ранг у межах такої групи та підгрупи, може бути залишено попередній або присвоєно наступний ранг у межах відповідної групи та підгрупи посад.

     У разі залишення попереднього рангу наступний ранг державному службовцю присвоюється з урахуванням часу присвоєння попереднього рангу.

      9. Державний службовець може бути позбавлений рангу лише за рішенням суду.

     10. В особовій справі та трудовій книжці державного службовця службою персоналу робиться запис про присвоєння, зміну та позбавлення рангу державного службовця.

     11. Надбавка за ранг встановлюється з дня його присвоєння.

Державному службовцю, який працює неповний робочий день (тиждень), надбавка за ранг виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

Особа, що призначена на посаду державної служби з випробуванням і має ранг, присвоєний за попереднім місцем роботи, надбавка за ранг у період випробування провадиться відповідно до такого рангу

 

 

Виконавець:    І.А.Олійник