flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар у рамках TAIEX з питань судового адміністрування

00 0000, 00:00

19-20 березня 2015 року за ініціативою ДСА України в рамках залучення інструмента допомоги Європейського Союзу для країн Східного партнерства TAIEX у м. Києві в готелі "Президент" відбувся семінар на тему "Судове адміністрування: європейський досвід та практика".

Участь у заході взяли понад 90 осіб, серед яких були представники центрального апарату Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь, місцевих і апеляційних загальних судів всіх регіонів України.

Представниками експертного кола учасників від Європейського Союзу були: Вільям Вінг-Ка, спеціаліст з діловодства Вищого суду, Франція; Даріо Квінтавалле, керівник апарату суду з виконання покарань у м. Римі, Італія; Плачідо Конде Фернандес, радник в Міністерстві юстиції Португалії; Аксель Кьотц, міжнародний експерт KPI International Management Consultants; Педро Лозано Мунос, Міністерство юстиції Іспанії.

До семінару також були залучені українські експерти, зокрема,  з питань правового забезпечення, ведення кадрової роботи, а також представники державного підприємства "Інформаційні судові системи".

Заступник Голови ДСА України Ольга Булка, відкриваючи захід відзначила, що питання судового адміністрування є найменш дослідженими, адже такий напрямок роботи достатньо новий в Україні, а відтак кожен подібний захід дає, окрім цікавих знань, чимало нових знайомств серед працівників апаратів судів, а найціннішим є обмін практичним досвідом та вміннями в діяльності із вдосконалення роботи суду.

Серед основних питань, що обговорювались на семінарі, були: функціонування Єдиного державного реєстру судових рішень та робота подібних реєстрів у європейських країнах, функціонування судової системи Німеччини з врахуванням навантаження на суддів; судова статистика та автоматизований розподіл справ. Також, учасники семінару мали змогу отримати відповіді щодо питань справляння судового збору в країнах-членах ЄС, розподілу справ у суді з огляду на досвід Іспанії, взаємодії судів із засобами масової інформації, адміністрування в суді відповідно до європейських стандартів незалежності, ефективності та підзвітності, передбачених у 2014 році судово-правовою реформою Португалії.