flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розпочала свою роботу і оголосила конкурс

28 січня 2022, 08:26
 
 

Призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) є важливою складової судової реформи, адже дозволить поновити роботу ВККСУ з добору суддів на поповнення суддівського корпусу та завершити кваліфікаційне оцінювання діючих суддів. Нагадаємо, ВККСУ не працює вже понад два роки і з метою  поновлення  її роботи створена Конкурсна комісія, яка добере кандидатів на посади членів ВККСУ на засадах прозорого конкурсу.

21 січня 2022 року Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (Конкурсна комісія) розпочала офіційну роботу. Під час засідання було обрано керівництво Конкурсної комісії, а саме головою обрано суддю у відставці Федерального суду Королівської лави провінції Саскачеван Теда Зажечни, заступником голови - суддю Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Івана Міщенко.

На першому офіційному засіданні затверджено Регламент Конкурсної комісії, Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Методологія оцінювання відповідності кандидата критеріям доброчесності та професійної компетентності, а також форму  заяви з додатками  про намір бути призначеною членом ВККСУ.

Для забезпечення  процесу  добору кандидатів Конкурсна комісія уклала Меморандум про співпрацю та обмін інформацією з Національним антикорупційним бюро України та заявила про наміри співпрацювати з громадськістю.  

Комісією оголошено конкурс на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Приймання заяв на участь у конкурсі розпочнеться з 4 лютого 2022 року і триватиме до 4 березня 2022 року. Конкурс відбудеться на засадах верховенства права, професійності, публічності і політичної нейтральності. Зацікавлені особи, які відповідають  визначеним  законом вимогам до члена ВККСУ, в цей період мають звернутися з відповідною заявою до Конкурсної Комісії про намір взяти участь у конкурсі.

До участі у конкурсі допускаються правники - громадяни України, що мають вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років, володіють державною мовою та відповідають критеріям доброчесності і професійної компетентності.

“Це новий початок, нова сторінка в історії відправлення правосуддя в Україні. Ми розуміємо важливість нашої ролі, і я можу вас запевнити, що ми покладемо увесь наш досвід, усі наші зусилля і всю нашу роботу на благо досягнення цілей, які поставила Верховна Рада України, щоб обрати найкращих кандидатів. Для цього нам потрібна буде підтримка ЗМІ, народу України, організацій громадянського суспільства. Ми плануємо взаємодіяти з вами усіма”, - сказав голова Конкурсної комісії пан Тед Зажечни.

Під час другого офіційного засідання 24 січня 2022 року члени Конкурсної комісії поспілкувались з представниками юридичної професії та розповіли про основні правила конкурсу.

Зокрема про те, що конкурс відбудеться у два етапи. На першому етапі за результатами розгляду поданих кандидатами  документів, результатами спеціальної перевірки та відповідної інформації з відкритих джерел, буде с формований перелік кандидатів, допущених до співбесіди.

На другому етапі буде проведена співбесіда з відібраними кандидатами, за результатом якої Конкурсна комісія визначить перелік кандидатів, яких рекомендує на призначення Вищій раді правосуддя. Законом передбачено, що Конкурсна комісія має відібрати і передати на розгляд  Вищій раді правосуддя не менше двох  кандидатів  на кожну  із 16 вакансій .

«Ми є єдиною комісією, яка складається з шести членів, тут йдеться не про українських і міжнародних експертів, а про єдине спільне «ми». Це чудово поєднання, яке дуже ефективне. Наші українські колеги допомагатимуть з українським контекстом законодавства, а іноземні колеги поділяться найкращими практиками, які були напрацьовані в Європі, США і Канаді», - зазначив Тед Зажечни і пообіцяв від імені членів Конкурсної комісії, що «конкурсний відбір буде спиратись на заслуги кандидатів та їх доброчесність, а не на те, кого вони знають». 

Заступник Голови Конкурсної комісії суддя Верховного Суду Іван Міщенко закликав всю правничу спільноту долучитися до відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та спробувати свої сили у конкурсі.

Членами Конкурсної комісії є Сергій Верланов - суддя Київського апеляційного суду, Євген Мєзєнцев - суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, Іван Міщенко - суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, пан Роберт Брукхейсен - колишній спеціальний прокурор відділу боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах Прокуратури (Нідерланди), пан Тед Зажечни - суддя у відставці федерального суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада) та пан Стівен Маркмен - голова Верховного Суду штату Мічиган (США), у відставці.

Перший склад Конкурсної комісії було призначено 17 вересня 2021 року наказом в.о. Голови Вищої ради правосуддя відповідно до змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Вища рада правосуддя