flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам’ятка-роз’яснення про забезпечення рівного доступу осіб з інвалідністю до Березівського районного суду Одеської області

02 травня 2018, 15:11

Пам’ятка-роз’яснення про забезпечення рівного доступу осіб з інвалідністю до Березівського районного суду

 Одеської області

 

ПАМ’ЯТКА:

  1. Згідно зі статтею 55 Конституції України, права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
  2. Конвенцією ООН про права інвалідів, ратифікованою Верховною Радою України у 2009 році, визначені зобов’язання держави щодо забезпечення людям з інвалідністю нарівні з іншими ефективного доступу до правосуддя, а саме:
  • згідно із статтею 9 Конвенції, людям з інвалідністю надано можливість вести незалежний спосіб життя та брати участь у всіх аспектах життя;
  • згідно зі статтею 13 Конвенції людям з інвалідністю забезпечено ефективний доступ до правосуддя;
  1. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.
  1. Особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть здійснювати права та виконувати свої обов’язки в .суді у справах відповідно до Цивільно-процесуального Кодексу України та відповідно до Кримінально-Процесуального Кодексу України.
  2. У випадках, встановлених законом, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, органи державної влади, органи місцевого самоврядування можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах при наданні суду документів, які підтверджують наявність поважних причин, що унеможливлюють самостійне звернення цих осіб до суду для захисту своїх прав, свобод та інтересів.
  3. З метою покращення доступності людей з інвалідністю до судочинства у місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції- введено в експлуатацію стаціонарні системи відеоконференцзв'язку для проведення судових засідань (процесуальних дій) у режимі відео конференції.
  4. Запроваджено підсистему «Електронний суд» в усіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції. Реалізація такого • проекту передбачає обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду за виключенням положень стосовно надсилання до суду електронних документів учасниками судового процесу (кримінального провадження). Тобто, надсилання електронних документів здійснюється в односторонньому порядку - судом особам, які беруть участь у справі.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

  1. Адмінбудівля Березівського районного суду Одеської області знаходиться за адресою: Одеська область, м.Березівка, вул. Миру, 17.

Відповідно до графіку роботи суду доступ до приміщення суду розпочинається з 08:00 години та припиняється о 17:00 годині. Обідня перерва з 12:00 до 13:00 години.

Контактний телефон керівника апарату суду - 04856 ( 2-09-14).

Контактний телефон відповідальної особи суду для індивідуальної роботи з інвалідами і особами з обмеженими можливостями (048-56-2-16-04).

Будівля в якому розміщений суд - II поверхи.

До приміщення суду наявні сходинки, при сходах наявні поручні, на рівень входу до будинку наявний пандус.

В приміщенні суду санітарно- гігієнічні кімнати утримуються належним чином та доступні для відвідувачів.

  1. До адмінбудівлі Березівського районного суду забезпечено вільний доступ для людей з обмеженими фізичними можливостями.

В коридорі І поверху облаштоване місце для комфортних та зручних умов перебування МГН ( встановлено стіл та стілець).

В адмінбудівлі Березівського районного суду в коридорі І поверху розміщено інформаційний стенд.

На стенді розміщено інформацію:

  • списки розгляду справ;
  • зразки документів;
  • ставки розміру судового збору;
  • реквізити сплати судового збору ( до апеляційних, касаційних інстанцій );
  • оголошення;
  • SMS- повідомлення учасникам судового процесу.
  1. Судовий розпорядник Березівського районного суду призначений відповідальною особою для індивідуальної роботи з інвалідами і особами з обмеженими можливостями.

Під час відвідування інвалідами приміщення суду судовий розпорядник надає безпосередню допомогу:

- сприяє доступності, інвалідам до І поверху приміщення суду, канцелярії, приміщення для прийому громадян, зали судових засідань, архіву;

-надає можливість для ознайомлення із матеріалами судової справи;

-організовує та сприяє інвалідам в забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги.

  1. Безоплатна правова допомога малозабезпеченим громадянам, інвалідам, ветеранам війни здійснюється щоп’ятниці з 10:00 до 12:00 години в приміщенні Березівської районної ради за адресою: м. Березівка, пл. Т.Шевченка,1 адвокатом

Шуликом Максимом Вікторовичем, контактний номер телефону ( 04856) 2-09-66. моб. 0960341019.